AKT ja ammattiosastot tuomittiin hyvityssakkoihin laittomasta JHL:n lakon tukemisesta

ALT tiedotus (tiedotus@alt.fi), 18.5.2015

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja Helsingin yhteisjärjestö JHL ry toimeenpanivat 23.9.2014 vuorokauden kestäneen lakon, joka kohdistui mm. metro- ja raitiovaunuliikenteeseen. Työtuomioistuin tuomitsi syksyllä 2014 edellä mainitut järjestöt hyvityssakkoihin tästä laittomasta lakosta.

Päivää ennen JHL:n toteuttamaa lakkoa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ilmoitti tukevansa lakkoa siten, että AKT:hen järjestäytyneet linja-autonkuljettajat eivät aja pääkaupunkiseudun linja-autoyritysten metro- ja raitiovaunuliikennettä korvaavia linja-autovuoroja.

Työtuomioistuin antoi 13.5.2015 tuomion (TT:2015-38), jossa se katsoi AKT:n ja kolmen sen ammattiosaston tukeneen laitonta lakkoa ja siten rikkoneen työrauhavelvollisuuttaan. Työtuomioistuin tuomitsi AKT:n ja ammattiosastot maksamaan hyvityssakkoja yhteensä 5.900 euroa sekä korvaamaan Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n oikeudenkäyntikulut.