Yritysten luottamus edelleen laskussa

Tiedotus (tiedotus@alt.fi), 30.1.2013

– Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit pysyivät tammikuussakin matalalla. Vähittäiskauppaa lukuun ottamatta indikaattorit laskivat hieman myös joulukuuhun nähden, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden luottamusindikaattori painui EK:n tammikuussa tekemässä tiedustelussa -13 pisteeseen. Edelliskuun tarkistettu saldoluku oli -11. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

-Teollisuudessa luottamuksen lasku johtui valmistuotevarastojen kasvusta. Tuotanto-odotukset ja tilauskanta pysyivät joulukuun tasolla.

Suomen teollisuuden suhdannetilanne on uusimpien, joulukuuta koskevien vertailutietojen mukaan EU-maiden keskiarvoa heikompi. Suhdannetilanne on vahvin Latviassa ja Isossa-Britanniassa, heikoin puolestaan Luxemburgissa ja Kyproksella.

Rakentamisen luottamus heikkeni tammikuussa, kun luottamusindikaattorin saldoluku painui tasolle -27. Edelliskuussa tarkistettu saldoluku oli -20. Indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa (-6) alapuolella. Suomen rakennusyritysten luottamus oli joulukuun tiedustelun mukaan lähellä EU-maiden keskiarvoa.

Palvelujen luottamusindikaattori heikkeni parilla pisteellä. Saldoluku laski tasolle +4, kun indikaattori oli joulukuussa lukemassa +6. Luottamus on varsin selvästi pitkäaikaisen keskiarvon (+16) alapuolella. Suomalaisten palveluyritysten luottamus oli joulukuussa mitattujen tietojen mukaan vähän parempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Vähittäiskaupan yritysten luottamusindikaattori on matalalla, vaikka se kohenikin hieman tammikuussa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -5, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli -8. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on 0. Suomen vähittäiskaupan luottamus oli jonkin verran EU-maiden keskiarvoa vaisumpaa.

EK:n tiedote

Tammikuun luottamusindikaattorit

Luottamusindikaattorit kuvin