Tutkimus: Työmarkkinauudistuksissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä

ALT Tiedotus (Tiedotusalt.fi), 11.5.2012

Onnistunut uudistus työmarkkinoilla on laaja-alainen, pitkäjänteinen, johdonmukainen ja uskottava. Suomella on opittavaa muissa maissa toteutetuista työmarkkinauudistuksista ja maiden kokemuksista. Toisaalta Suomessa on tehty onnistuneita uudistuksia, jotka ovat hyviä esimerkkejä muille. Eräs tällainen uudistus on muutosturva.

Näin todetaan kansainvälisessä tutkimusraportissa, joka vertailee työmarkkinoiden uudistuksia Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.

Tutkimuksen mukaan onnistuneet uudistukset käsittelevät johdonmukaisesti työttömyysturvaa, julkista työvoimapalvelua, työvoimapoliittisia toimenpiteitä sekä toimenpiteiden kohdentamista eri ryhmille. Menestykselliset uudistukset ovat linjassa talouspolitiikan kanssa ja perustuvat tutkimustietoon.

Ruotsissa ja Tanskassa on yleinen korkea työllisyys ja toimivat työmarkkinat. Ruotsissa ikääntyneet on saatu hyvin mukaan työelämään, Tanskassa puolestaan nuoret. Saksassa on edistytty jokaisella työpolitiikan alueella johdonmukaisten ja yli hallituskausien jatkuneiden uudistusten ansiosta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkijat ovat laatineet raportin yhteistyössä Saksan, Tanskan ja Ruotsin työmarkkinauudistuksia ja hallintoa hyvin tuntevien tutkijoiden kanssa. Raportti luovutettiin työministeri Lauri Ihalaiselle 10.5.2012.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote

Tutkimus englanniksi