TTK lisää kuljettajien ammattipätevyyskoulutustarjontaa

ALT tiedotus (tiedotus@alt.fi), 5.7.2011

Ammattipätevyyskoulutuksen tarkoitus on edistää kuljetusalan työntekijöiden ja tiellä liikkujien terveyttä ja turvallisuutta sekä ympäristöystävällisyyttä. Kuljettajien osaaminen ja asiantuntemus lisäävät kuljetusten ja palvelujen laatua sekä mahdollisuutta parantaa työturvallisuutta.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyttä koskevat laki ja asetus tulivat voimaan 1.8.2007. Tämä EU-direktiiviin perustuva lainsäädäntö sisältää vaatimuksen ammattipätevyyden hankkimisesta ja säännöllisestä jatkokoulutuksesta.

Ammattipätevyyden peruskoulutus on vaadittu kaikilta uusilta ajoneuvojen kuljettajilta henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Aikaisemmin kuorma- tai linja-auton ajo-oikeuden saaneiden kuljettajien ei tarvitse erikseen suorittaa perustason koulutusta, sen sijaan 35 tunnin jatkokoulutuksen. Se on suoritettava henkilöliikenteessä 10.9.2013 ja tavaraliikenteessä 10.9.2014 mennessä.

TTK:n autoliikennealan viisipäiväinen työsuojelun peruskurssi on aiemmin sisältänyt yhden ammattipätevyyspäivän. Uusi kaksi ammattipätevyyspäivää sisältävä kurssi toteutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2011 Vantaalla. Yksipäiväisen ohjelman teema on Työturvallisuuden perusteet (7,5 oppituntia) ja kaksipäiväisen teemat Työympäristön vaaratekijät ja riskien arviointi kuljettajan työssä sekä Työympäristö ja terveys kuljettajan työhyvinvoinnin tekijänä (molemmat 7 oppituntia). Molempia ohjelmia voidaan tarjota myös pelkkinä ammattipätevyyskoulutuksina. Molempia ohjelmia järjestetään avoimena koulutuksena myös ensi vuonna.