AKT:n mahdollisen lakon vaikutuksia

ALT tiedotus (tiedotus@alt.fi), 21.2.2006

AKT:n sunnuntaina 5.3. klo 18.00 alkavaksi siirretty lakko vaikeuttaisi toteutuessaan linja-auto- ja tavaraliikennettä koko maassa. Mikäli lakko alkaa, yksityiskohtaiset ja ajantasaiset tiedot sen vaikutuksista kuhunkin liikenteeseen löytyvät niiden kohteeksi joutuvien yritysten internetsivuilta.

Tavaraliikenne

Tavaraliikenteessä mm. jätekuljetukset, kaupan elintarvikekuljetukset, lääkekuljetukset ja kappaletavarakuljetukset hidastuvat ja osittain jopa pysähtyvät kokonaan.

Yksityiskohtaisemmista vaikutuksista löytyy tietoa yritysten omilta internetsivuilta:

* jätekuljetukset: Lassila & Tikanoja Oyj, Sita Finland Oy Ab, Sol Ympäristöpalvelut Oy* muu tavaraliikenne: Kaukokiito-ketju, Kiitolinja-ketju, Transpoint Oy Ab

Linja-autoliikenne

Pika- ja vakiovuoroliikenne vähenee ja osittain jopa pysähtyy valtateillä 1 – 7. Yksityiskohtaisempaa tietoa lakon vaikutuksista pika- ja vakiovuosiliikenteeseen löytyy seuraavilta sivuilta: Matkahuollon aikataulupalvelu ja Expressbus-liikenteen aikataulupalvelu.

Lähi- ja paikallisliikenne vähenee ja osittain jopa pysähtyy kokonaan ainakin seuraavissa kaupungeissa: Heinola, Jyväskylä, Kemijärvi, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Tampere, Turku, Rauma ja Rovaniemi. Yksityiskohtaisempaa tietoa lakon vaikutuksista lähi- ja paikallisliikenteeseen löytyy yhtiöiden sivuilta:

* Ketosen Liikenne Oy* Koiviston Auto-yhtiöt

* Koskilinjat Oy

* Länsilinjat Oy

* Oras Liikenne Oy

* Pohjolan Liikenne -yhtiöt

* Porin Linjat Oy

* Vainion Liikenne Oy

* Savonlinja-yhtiöt

* Turun kaupungin linja-autoliikenne

* Väinö Paunu Oy

Pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteestä lakon kohteena olisivat Connex, Concordia, Pohjolan Liikenne ja Etelä-Suomen Linjaliikenne. Näiden yhtiöiden linja-autoissa on yli 200.000 nousua arkipäivisin, mikä tarkoittaa sitä, että arkipäivisin lähes 100.000 ihmisen matkustaminen vaikeutuu tai tulee mahdottomaksi.

Suurin osa Espoon sisäisestä liikenteestä on lakon piirissä. Liikenne vaikeutuu huomattavasti ennen kaikkea seuraavilla alueilla: Soukka, Kivenlahti, Matinkylä, Finnoontie, Laajalahti, Hämevaara, Latokaski, Kauklahti, Jorvi, Friisilä ja Kuurinniitty.

Vantaan sisäiset linjat ovat käytännössä lähes kaikki lakon piirissä. Vantaan poikittaisliikenne idän ja lännen välillä sekä yhteydet Tikkurilasta itään ja pohjoiseen eivät siten toimi. Vaikeita alueita ovat myös: Askisto, Hämeenkylä, Pähkinärinne, Petikko, Varisto, Rajatorppa, Vestra, Kivistö, Seutula, Reuna, Lentoasema, Ylästö, Kartanonkoski sekä Korso, Mikkola ja Kulomäki.

Pääkaupunkiseudun alueita, joissa liikenne toimii hyvin tai ainakin kohtalaisesti, ovat: Kalajärvi, Lahnus, Leppävaara, Lähderanta, Karakallio, Jorvi, Jupperi, Lippajärvi, Koskelo, Juvanmalmi, Mikkelä, Kauniainen, Espoon keskus, Puolarmetsä, Latokaski, Kuitinmäki, Tapiola, Mankkaa, Haukilahti, Westend, Olari, Otaniemi, Pohjois-Tapiola, Martinlaakso, Myyrmäki, Kaivoksela, Hakunila, Nissas, Kuninkaanmäki, Simonsilta, Tikkurila, Päiväkumpu ja Havukoski. Poikittaislinjoista toimivat yhteydet Malmi-Otaniemi, Vantaankoski-Tapiola, Itäkeskus-Leppävaara, Kivenlahti/Matinkylä-Leppävaara sekä Jokeri Itäkeskus-Westend.

Yksityiskohtaiset tiedot pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteen osalta löytyvät YTV:n internetsivuilta.